Raadslid

Vijf medailles voor Henk van der Veen

21 september 2010

Geen thema

Vijf medailles voor Henk van der Veen
Zestien jaar geleden kreeg Henk van der Veen een longtransplantatie. Inmiddels is hij lid van de cliëntenraad regio Noord, en won hij deze zomer vijf medailles op de Europese Spelen voor Hart- en Longgetransplanteerden in Zweden.
Voor zijn transplantatie in 1994 kreeg Van der Veen kunstmatig zuurstof toegediend. Hij was nog wel aan het werk, maar sporten was absoluut onmogelijk. “Sinds die longtransplantatie ben ik actief gaan sporten. Ik heb nu meegedaan met hardlopen, zwemmen en badminton. Drie bronzen, een zilveren en een gouden medaille heb ik mee naar huis genomen.”

Meer donoren
De Spelen worden eens in de twee jaar gehouden en hebben een drievoudige doelstelling. Naast het bekend maken van het grote belang van orgaandonatie voor een breed publiek en het stimuleren van sportieve activiteiten door getransplanteerden is dat ook het bedanken van de nabestaanden van donoren. “Bovendien gaat het aantal donoren met zo’n tien tot twintig procent omhoog in het land waar de Spelen gehouden worden. Het is wat dat betreft een prachtige reclame,” vertelt Van der Veen.

Sinds enkele jaren is Van der Veen gestopt met werken. Hij kon zijn werk in het basisonderwijs niet meer uitvoeren. Toen wilde hij zichzelf toch nuttig blijven maken. “Toen ben ik de cliëntenraad in gegaan. Dat is heel leuk en bovendien heel nuttig. En ik merk dat we ook echt dingen gedaan krijgen. We worden door het UWV echt serieus genomen. Het UWV wil tenslotte de beste dienstverlener van Nederland worden.”

Op tijd betalen
“Zo hebben wij er als cliëntenraad een punt van gemaakt dat betalingen op tijd verricht moeten worden. UWV wilde daar - in de maand mei - in verband met de uitbetaling van vakantiegeld meer ruimte voor nemen,” vertelt Van der Veen. “De manager Klant & Service was het met ons eens. Volgend jaar zal dit proces op een andere manier gaan.”

De komende tijd blijft Van der Veen actief sporten. “Eens per maand komen we samen om met zijn allen te trainen. En daarnaast blijf ik natuurlijk ook actief bij de cliëntenraad. Het in goede banen leiden van de nieuwe Wajong en de problematiek van de mensen in de WW vormen een enorme uitdaging voor het UWV en de cliëntenraad.