Raadslid

´Combinatie tussen gebonden en ongebonden leden werkt erg goed´

2 juli 2010

Geen thema

´Combinatie tussen gebonden en ongebonden leden werkt erg goed´
Sinds januari zit Wiljo Tukker als ongebonden lid in de Utrechtse cliëntenraad. Dankzij haar werkcoach bij UWV kreeg ze een part-time baan aangeboden bij UWV. Het komende half jaar is ze werkcoach op het Werkplein Utrecht Noord.

“We gaan met UWV en de raad kijken hoe we dit kunnen combineren.”

Tukker kwam in contact met de cliëntenraad toen ze WW aan moest vragen. “Als nieuw cliëntenraadslid kan ik met een frisse blik naar de cliëntenraad kijken. Volgens mij kan de cliëntenraad veel bereiken, je merkt in ieder geval dat UWV heel graag mee wil werken. Zij leggen de raad geen strobreed in de weg.”

Annette Dümig vertelde op het afgelopen Congres voor de Cliëntenraden dat het grootste struikelblok voor cliëntenraden is dat ze teveel in procedures verzanden. Daarmee is Tukker het volledig eens. “Ik zie in onze raad dat we nog zoekend zijn en inderdaad teveel met procedures bezig. De tijd komt nu dat we dingen moeten oppakken. Dat willen we ook, en we hebben bijvoorbeeld teambuildingsdagen georganiseerd.”

Als ongebonden lid zit Tukker wel op een andere manier in de raad dan de leden die namens bijvoorbeeld een vakbond of een cliëntenorganisatie zitting hebben. “Die leden zijn regelmatig bezig met rechten en plichten. Vragen worden vaak geformuleerd als eisen. Ik heb meer een andere insteek, waarbij je meer in gesprek gaat. Juist de combinatie werkt erg goed.”

Of Tukker in de cliëntenraad blijft, nu ze aan de slag gaat als werkcoach, weet ze nog niet. “Het mag, want ik ga part-time werken, en ik denk ook dat ik nog echt iets kan toevoegen. Aan de andere kant is het een vreemde situatie omdat ik nota bene bij UWV ga werken. Ik ga daar nog met een aantal mensen over praten en goed over nadenken.”

Mocht u willen reageren op dit of op andere artikelen, dan kan dat door te mailen naar devries@politiekonline.nl.