Raadslid

Johan Rutgers neemt afscheid als trainer van raadsleden

21 mei 2010

Geen thema

Johan Rutgers neemt afscheid als trainer van raadsleden
Cliëntenraadsleden krijgen scholing en trainingen aangeboden, vooral op het gebied van samenwerken binnen een raad. Johan Rutgers heeft deze taak enige jaren vervuld. Nu gaat hij met pensioen. “Raadsleden zijn erg leergierig in de trainingen.”
De afgelopen vier jaar werd Rutgers, samen met Bep Kamphuis van Bureau Tact ingehuurd om deze trainingen te begeleiden. Rutgers nam het noorden voor zijn rekening, Kamphuis richtte zich meer op de zuidelijke provincies. “Ik vond het erg leuk om te doen, als je langer een groep begeleidt zie je ook echt het resultaat.”

Drie of vier trainingsdagen
Cliëntenraden hadden meestal ongeveer drie of vier trainingsdagen per jaar. Later was er dan nog een terugkomdag. “Eigenlijk was de training van raadsleden een continue proces. We gaven ook wel eens dezelfde training nog een keer. Andere mensen zaten weer in de raad, en die kunnen ook weer van elkaar leren. Zo kom je iedere keer een stapje verder”, zegt Rutgers.

Kracht van herhaling
Dat stapje verder zetten, ziet Rutgers, is voor iedereen lastig. “Dat geldt voor zowel cliëntenraadsleden als voor andere groepen die ik train. Soms betekent effectiever samenwerken namelijk dat je je gedrag moet veranderen. En daar moet je iemand eigenlijk aan blijven herinneren. Daarom is het ook zo belangrijk dat je elkaar in de raad ook scherp houdt. Dat is de kracht van de herhaling.”

Enthousiast en gedreven
Rutgers gaat nu met pensioen, maar blijft het leuk vinden om te trainen. “Ik heb nu ook nog af en toe een training, en dat zal wel zo blijven. Maar ik probeer het wat af te bouwen, om te genieten van mijn vrije tijd. Werken met de cliëntenraden heb ik altijd heel leuk gevonden. Een hele diverse groep mensen met enorm veel enthousiasme en gedrevenheid.”
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger