Raadslid

Cliëntenparticipatie werkplein Lekstroom van start

18 mei 2010

Geen thema

Cliëntenparticipatie werkplein Lekstroom van start
Cliëntenraden zijn aan de slag om cliëntenparticipatie op de werkpleinen vorm te geven. De Utrechtse raad is gestart met een pilot op het Werkplein Lekstroom. Vera van Lieshout zit voor de UWV-CR in de Cliëntenraad Werkplein Lekstroom(CWL) in oprichting.
Op dit moment bestaat de werkgroep uit twaalf leden, uit de zes verschillende cliëntenraden die betrokken zijn bij het Werkplein Lekstroom. Dat zijn de vijf gemeentelijke raden (van Houten, Lopik, Nieuwegein, Vianen en IJsselstein) en de UWV-cliëntenOp dit moment bestaat de werkgroep uit twaalf leden, uit de zes verschillende cliëntenraden die betrokken zijn bij het Werkplein Lekstroom. Dat zijn de vijf gemeentelijke raden (van Houten, Lopik, Nieuwegein, Vianen en IJsselstein) en de UWV-cliëntenraad. “We hebben ervoor gekozen om ons eerst te richten op één werkplein, als pilot voor onze UWV-raad. Het doel is om te komen tot een convenant over cliëntenparticipatie. Met de ervaring die we hiermee opdoen, willen we vervolgens een model ontwikkelen om vanuit onze UWV-raad cliëntenparticipatie op andere werkpleinen in onze regio van de grond te krijgen,”zegt Van Lieshout, die samen met Leo Bontenbal namens de raad Utrecht/Flevoland in de CWL zit.

Mankracht
“Er zijn namelijk maar liefst dertien werkpleinen in de regio Utrecht”, vertelt zij. “We kunnen onmogelijk met al die werkpleinen tegelijk gaan samenwerken. Daar hebben we als cliëntenraad gewoon de menskracht niet voor. Dus moet je selectief zijn. Daarom kiezen we voor een gefaseerde benadering.”

Samenwerking
“De samenwerking met de gemeentelijke cliëntenraden gaat heel goed. We zijn nu zover dat we kunnen spreken van een ‘Cliëntenraad Werkplein Lekstroom in oprichting’. Eind januari hebben we met een vertegenwoordiging van drie leden uit de CWL onze eerste overlegvergadering gehad met het managementteam van het werkplein. Tijdens deze eerste kennismaking hebben we de indruk gekregen dat het management van het werkplein open staat voor inbreng vanuit de cliëntenraden. Een tweede overleg staat gepland voor eind mei.

Convenant
Het is de bedoeling dat in de uiteindelijke cliëntenraad Lekstroom twee mensen uit iedere deelnemende raad komen te zitten, dus in totaal twaalf mensen. “We hopen al op korte termijn een voorstel voor een samenwerkingsovereenkomst te kunnen bespreken met het managementteam, waarin we de afspraken vastleggen voor structurele samenwerking.” raad. “We hebben ervoor gekozen om ons eerst te richten op één werkplein, als pilot voor onze UWV-raad. Het doel is om te komen tot een convenant over cliëntenparticipatie. Met de ervaring die we hiermee opdoen, willen we vervolgens een model ontwikkelen om vanuit onze UWV-raad cliëntenparticipatie op andere werkpleinen in onze regio van de grond te krijgen,”zegt Van Lieshout, die samen met Leo Bontenbal namens de raad Utrecht/Flevoland in de CWL zit.