Raadslid

2013

21 december 2012

Geen thema

2013

Zo aan het eind van het jaar is het altijd goed om terug te kijken op de afgelopen twaalf maanden, maar vooral ook vooruit te kijken naar het jaar dat komt. Wat hebben we met elkaar bereikt in 2012? Hoe hebben we dat gedaan? En vooral ook: Hoe kunnen we zaken beter of anders oppakken, waardoor we in 2013 nog efficiënter en effectiever worden? We hebben veel bereikt, maar als we kritisch zijn dan kan het in sommige situaties best beter. Daarvoor moeten we niet de ogen sluiten en dat doen we ook niet.

2013 gaat een spannend jaar worden. Voor UWV, omdat we de opgelegde bezuinigingen moeten invoeren en dat betekent keuzes maken. Ook in 2013 moeten we binnen UWV afscheid nemen van collega’s die door alle maatregelen boventallig worden. Dat is niet leuk, maar wel een gegeven. Wel moeten we daarbij proberen onze dienstverlening op peil te houden. Dat wordt een zware klus, maar daar zit wel de uitdaging.
 
Voor cliëntenparticipatie hebben we in 2013 onder meer de volgende speerpunten:

E-dienstverlening
We willen de cliëntenraden zo goed mogelijk informeren over en betrekken bij de verdergaande e-dienstverlening. Dus op tijd en zo volledig mogelijk informeren en betrekken bij de ontwikkelingen en de proeven op dit gebied. Hierover zijn we nu in overleg met de direct betrokkenen binnen UWV.

Adviesaanvragen
We gaan er nog meer voor zorgen dat de diverse divisies de cliëntenraden zo goed mogelijk betrekken bij de diverse onderwerpen die binnen de divisies spelen en waarbij de cliëntenraden een belangrijke rol kunnen spelen. 

De resultaten van het meetinstrument                
We gaan in overleg met de cliëntenraden alle suggesties en verbetervoorstellen die het meetinstrument hebben opgeleverd verder uitwerken en daar waar nodig invoeren.  Het gaat hierbij onder meer over de volgende zaken:

  • Communicatie raden onderling.
  • Interne en externe profilering van cliëntenparticipatie.
  • Uniforme informatievoorziening aan de cliëntenraden

Website cliëntenraden
Nu vindt onderlinge communicatie nog via verschillende kanalen plaats. In 2013 wordt de website het belangrijkste communicatiemiddel voor cliëntenparticipatie.
 
Ik vind dit een mooie uitdaging voor 2013 waarvoor we met z'n allen staan, In  dit traject hebben we elkaar keihard nodig. De afdeling cliëntenparticipatie in de rol van "linking pin" tussen UWV en cliëntenraden en u als vertegenwoordigers van onze cliënten die de dienstverlening van UWV kritisch blijven volgen. Een goede combinatie die, als de zaken goed worden aangepakt, kan leiden tot verbetering van de dienstverlening van UWV.
 
Ik wens u en uw familie hele fijne kerstdagen toe, een goede jaarwisseling en voor 2013 een goede gezondheid en veel geluk. Ik zie samen met het team uit naar onze samenwerking in 2013.   
 
Nico de Boer
manager Cliëntenparticipatie