Raadslid

Introductietraining nieuwe raadsleden

22 februari 2013

Geen thema

Introductietraining nieuwe raadsleden

Ik had deze week weer het genoegen om de introductietraining van nieuwe raadsleden, althans een deel hiervan, bij te wonen. Ik vind het zelf zeer belangrijk om kennis te maken met de nieuwe leden van de cliëntenraden UWV. Enerzijds omdat het prettig is om een gezicht te hebben bij de namen van de nieuwe leden en anderzijds omdat ik van mening ben dat dit de onderlinge contacten ten goede komt. Vandaar dat ik tijd in mijn agenda reserveer om de eerste dag aanwezig te zijn.

En het mag hier ook wel eens gezegd worden: De introductietraining die aan de nieuwe leden wordt gegeven, zit professioneel in elkaar. Lia van Noorden en Peter Raijmann, die hiervoor verantwoordelijk zijn, hebben in overleg met Arnold den Hartog, secretaris van de Centrale Cliëntenraad, maar ook anderen, een zeer gevarieerd lesprogramma in elkaar gezet, dat met veel enthousiasme wordt gebracht. De deelnemers geven keer op keer aan dat ze enthousiast zijn over de training en deze zeer waardevol te vinden en daar doen we het uiteindelijk voor. Na iedere training vindt er een evaluatie plaats en worden de opmerkingen en suggesties weer verwerkt in het programma.
 
Peter en Lia wisselen elkaar af in de presentatie en bouwen ook ruimte in voor de interactie. En die interactie, merkte ik nu ook weer, is in iedere groep weer anders. Daar waar in de ene groep veel vragen worden gesteld, zie je bij een andere onderling veel discussie ontstaan. Dit was nu ook het geval. Het is boeiend en ook leerzaam om te zien hoe de leden met elkaar omgaan en hoe de discussies over en weer ontstaan, want dat is precies waarvoor cliëntenparticipatie is bedoeld. In dialoog met elkaar komen, tot verbetering van de dienstverlening van UWV.
 
Wat mij ook deze training tijdens de voorstelronde opviel, is dat de nieuwe leden heel veel vrijwilligerswerk verrichten op allerlei gebied. Ik heb geboeid geluisterd naar het enthousiasme waarmee iedereen vertelde over zijn of haar activiteiten op dit gebied. Dit geldt zowel voor de leden die door de achterbanorganisaties worden voorgedragen, als voor de leden die door de raden zelf zijn voorgedragen. Met leden die zo betrokken zijn met hun medemensen en ook bereid zijn om hun belangen te behartigen, gaan we met cliëntenparticipatie UWV een hele goede toekomst tegemoet. Het gaf mij in ieder geval weer heel veel energie!
 
Nico de Boer
Manager Cliëntenparticipatie