Raadslid

'De cliëntenraad moet UWV scherp houden'

26 maart 2010

Geen thema

'De cliëntenraad moet UWV scherp houden'
Een van de raadsleden die nieuw benoemd zijn in de Groningse cliëntenraad is Peter van Heuveln. Hij is lid van De Unie, maar kon benoemd worden omdat enkele plaatsen al zes maanden open waren. Hij ziet vooral veel wil en betrokkenheid bij de cliëntenraad.
Peter van Heuveln raakte werkloos eind 2009 en komt uit het bankbedrijf. “Ik werkte daar natuurlijk ook met cliënten, en de cliënten stonden uiteraard voorop. Wat dat betreft is de essentie hetzelfde bij het UWV. Ook daar staan de cliënten voorop. UWV toont daarin ook ambitie door naar een acht als rapportcijfer voor klanttevredenheid te willen in plaats van de huidige krappe zeven.”

Selectie van onderwerpen
Dan moet er nog wel het een en ander gebeuren en daar kan UWV de hulp van de cliëntenraad goed bij gebruiken. “De leden van de cliëntenraad moeten ervoor zorgen dat zij UWV scherp houden. Daarvoor denk ik dat we het meest kunnen bereiken als we drie tot vijf onderwerpen kiezen, waar we ons de komende tijd op gaat richten. Dan zijn we het meest effectief,” stelt Van Heuveln.

Hij vindt dan dat communicatie en bejegening de belangrijkste onderwerpen moeten zijn. “Daar hebben ook de meeste cliënten last van. Ik heb er zelf ook mee te maken gekregen toen ik werkloos werd. Ik kreeg een reïntegratietraject aangeboden, maar werd daarbij maar geïnformeerd over één reïntegratiebureau, terwijl later bleek dat ik uit veel meer kon kiezen. Daarbij had ik graag volledig geïnformeerd willen worden.”

Meer dynamiek
Van Heuveln vindt na een maand in de raad dat de cliëntenraad af en toe wel wat meer op zijn strepen mag staan. “Dan ontstaat meer dynamiek. We weten precies welke rechten we hebben, maar we maken daar nog niet ten volle gebruik van. Daarbij zijn de districtsraden vooral bevoegd op tactisch-operationeel vlak en de centrale raad op strategisch niveau. Als we selectief zijn in de onderwerpen en echt betrokken zijn, kunnen we een belangrijke rol spelen.”

In de cliëntenraad in Groningen ziet hij hiervoor voldoende mogelijkheden. “We hebben een complete raad . We zijn actief op de werkpleinen en mensen zijn enthousiast en hebben kennis van zaken. We gaan de komende tijd UWV zeker scherp houden, in deze tijden van economische crisis.”