Raadslid

‘We willen iedereen de ruimte geven’

2 december 2009

Geen thema

‘We willen iedereen de ruimte geven’
De regio Noord is de cliëntenraad op dit moment gevuld met tien mensen. Twee van hen, Geertje Broekstra en Catrienus Smid, wilden samen voorzitter worden van de cliëntenraad. Zo vonden zij het fenomeen doorzitter uit.
Een aantal mensen in de cliëntenraad waren nieuw en Broekstra en Smid zaten beide, met enkele anderen al wat langer in de AG-raad of de WW-raad. Dat was de reden dat zij samen duo-voorzitter van de cliëntenraad werden. Geertje Broekstra was al vice-voorzitter in de oude raad. “Toen er een nieuwe raad gevormd moest worden hebben Catrienus Smid en ik gezegd dat we dat wel wilden. We hebben geen zin in hiërarchisch gedonder, maar we willen iedereen de ruimte geven. En dat gaat erg goed.”

Catrienus Smid vindt het een belangrijke taak van de cliëntenraad om zich bezig te houden met de problemen van cliënten. “Er is toch een hiërarchische verhouding tussen UWV en de cliënten. Ook in werkorganisaties zie je dat de werkgever niet altijd door heeft wat er precies aan de hand is op de werkvloer. Daarvoor zijn wij, om dat soort punten wel door te hebben. We kunnen dan niet altijd oplossend bezig zijn, maar we kunnen er in ieder geval aandacht aan schenken.”

Het risico is dan dat je je bezig gaat houden met individuele gevallen, zegt Smid. “Wij spreken natuurlijk heel veel mensen, ook vanuit mijn functie als WAO-begeleider. Die individuele gevallen kunnen door ons niet opgelost worden, dat moet UWV doen. Maar we moeten ze wel opslaan. Als we vaker op hetzelfde Werkbedrijf of vaker dezelfde soort problemen tegenkomen, kunnen we aan de bel trekken. Daarom is contact met de klant zo belangrijk. Want uiteindelijk ben je er toch voor hen.”

De raad heeft een aantal speerpunten die ze wil aanpakken in dit jaar, legt Geertje Broekstra uit. Eén daarvan is de Wajong. “We zijn met het UMC in Groningen bezig met een pilot voor het UWV en een aantal mensen van ons zijn naar landelijke infodagen geweest. Daarnaast gaat het vooral om communicatie, reïntegratie en bejegening. Wij zien cliëntenparticipatie als een wiel. De spaken mogen naar alle kanten uitsteken, maar je moet in de band uitkomen. Daar moet de lucht circuleren,” zegt Broekstra.

Het was de bedoeling dat Smid en Broekstra tot september de kar zouden trekken, maar ze zijn herkozen. “Wij vinden het leuk, de mensen in de raad vinden het leuk. We zijn nu nog geen jaar bezig, we zijn pas begonnen. En hoe we nog doorzitters blijven, zien we dan wel weer,” zegt Smid. 
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger