Raadslid

Centrale Cliëntenraad doet inspiratie op bij GGZ inGeest

14 juli 2017
  • Cliëntenparticipatie
Centrale Cliëntenraad doet inspiratie op bij GGZ inGeest

Elk jaar houdt de Centrale Cliëntenraad een themadag waarbij de raad een organisatie bezoekt die UWV-cliënten ondersteunt. Dit jaar was het thema GGZ en bezochten de raadsleden GGZ inGeest: een instelling voor gespecialiseerde psychiatrische zorg.

Een logische keuze, want ongeveer 30% van de UWV-cliënten met een arbeidsongeschiktheidsuitkering heeft een GGZ-achtergrond. GGZ inGeest werd daarom met grote interesse bezocht door de cliëntenraadsleden. Tijdens de themadag namen (ervarings)deskundigen, medewerkers van UWV en GGZ inGeest, hen op sleeptouw.

Wat is psychiatrie?
Het bezoek begon met een lezing van Michiel de Leeuw en Peet Langen, respectievelijk psychiater en ervaringswerker. Vanuit hun deskundigheid legden zij uit wat psychiatrie precies is. Vervolgens was Tim Kreuger aan het woord, een ervaringsdeskundige waarbij ooit de diagnose schizofrenie werd geconstateerd. Kreuger vertelde zijn verhaal en benadrukte dat ervaringsdeskundigheid ook bruikbaar is buiten GGZ inGeest. Dus mogelijk ook bij UWV, werd geconcludeerd.

Het tweede deel van de dag sloot aan op deze conclusie. Samen met ervaringsdeskundigen keken de raadsleden naar de vraag: ‘Hoe kan ervaringsdeskundigheid plaats vinden binnen UWV?’ Ook Fred Paling, lid van de Raad van Bestuur van UWV, boog zich over deze kwestie. De uitkomst? Een flink aantal ideeën waarover de cliëntenraad in gesprek kan gaan met UWV.

Praten over stigmatisering
Tot slot gingen de raadsleden in gesprek over stigmatisering van cliënten in de geestelijke gezondheidszorg. Dit onderwerp werd ingeleid door praktijkverhalen van Jorine Schoemaker en Lies van Aanholt, beide IPS-coaches (IPS staat voor Individuele Plaatsing en Steun). Deze coaches hebben vaak te maken met UWV omdat zij cliënten ondersteunen in het vinden en behouden van een baan of studie.

Kortom, een intensieve maar vooral leerzame dag voor de Centrale Cliëntenraad!

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger