Raadslid

‘Duovoorzitterschap kent geen beperkingen’

15 maart 2018
  • CR-vergaderingen
‘Duovoorzitterschap kent geen beperkingen’

De Cliëntenraad Noord heeft niet een, maar twee gelijkwaardige voorzitters. Duovoorzitterschap kent vele voordelen. Je voorkomt hiërarchisch gedonder en kunt gebruik maken van elkaars sterke kanten, zeggen Jochem Atema en Nico Smits.

José Lazeroms, lid Raad van Bestuur bij UWV, komt een keer per jaar bij alle decentrale cliëntenraden in het land op bezoek. Om informatie te delen, maar vooral ook om te horen wat er in de uitvoeringsdienstverlening en in de raden speelt. Op 10 januari 2018 ging ze langs bij de Cliëntenraad Noord. De raad benutte de ontmoeting om haar over behaalde resultaten te informeren en om aandacht te vragen ‘voor zaken die klanten raken’. 

Pragmatiek en filosofie

Het was een mooie gelegenheid om te zien hoe Jochem Atema en Nico Smits het duovoorzitterschap voor hun gezamenlijke rekening nemen. De rolverdeling is duidelijk. Jochem is de pragmaticus. Hij is daadkrachtig, houdt van duidelijke taal en is een goede technische voorzitter. Nico is de filosoof. Hij heeft door zijn visuele beperking andere talenten ontwikkeld, zoals aandachtig luisteren en onderzoeken wat raadsleden echt bezighoudt.

Tussen beleving en bevinding

Er stonden die tiende januari uiteenlopende onderwerpen op de agenda. Bijvoorbeeld de ongelijke concurrentiepositie op de arbeidsmarkt voor werkzoekenden met een arbeidshandicap kleiner dan 35 procent. Op verzoek van de afdeling Bezwaar & Beroep heeft de commissie Klant & Service van de raad vijftig (geanonimiseerde) beslissingen op Bezwaar beoordeeld. Hierbij is gekeken naar juistheid, volledigheid en begrijpelijkheid van de beslissingen.

Ook de medische wegingsmethode SMZ kwam aan bod, met name het spanningsveld tussen de beleving van de klant aan de ene kant, en de bevindingen van de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige aan de andere kant.

Verder kwamen ook aan bod onderwerpen als het tekort aan verzekeringsartsen, en de vraag of het 0900-servicenummer van UWV een gratis 0800-nummer moet worden. 

Engagement

Nico Smits opende de vergadering, zoals hij dat graag doet, met een overdenking. Hij citeerde onder meer het Amerikaanse onderzoeksinstituut Gallup. Dat stelt dat de arbeidsvreugde automatisch omhooggaat wanneer er binnen het management meer aandacht is voor engagement bij werknemers. En hij raadde iedereen aan om het boek ‘Optimisten hebben de hele wereld’ van Charles Groenhuijsen te lezen.

Groninger Notenkoek

Nadat Nico de aanwezigen door het eerste deel van de vergadering had geloodst, nam Jochem Atema de voorzittershamer over voor het tweede deel. Hij nodigde José Lazeroms uit om de aanwezigen te informeren over de ontwikkelingen bij UWV. Zes gespreksonderwerpen later kon Jochem met een dankwoord en de overhandiging van de traditionele Groninger Notenkoek de bijeenkomst afsluiten.

 Elkaar versterken

‘We vullen elkaar prima aan’, zegt Jochem. ‘Ik ben goed in het bewaken van de tijd en zorgen dat we een goede agenda hebben die goed wordt afgewerkt. Nico is sterk in de reflectie. Zo kunnen we elk doen waar we goed in zijn en versterken we elkaar ook nog maximaal.’

Bovendien, zegt Jochem, is het duovoorzitterschap bij uitstek geschikt voor cliëntenraadsleden met beperkte mogelijkheden en energie. Je kunt elkaars minder sterke kanten compenseren en tegelijkertijd de kracht van de ander benutten. Waar een ‘gewoon’ voorzitterschap net teveel van het goede zou kunnen zijn, is het als duo goed behapbaar.

Jochem: ‘Het is alleen wel jammer dat UWV het duovoorzitterschap nog niet volledig omarmt. Op dit moment is het bijvoorbeeld nog niet mogelijk om samen de jaarlijkse voorzitterschapscursus te volgen. Maar misschien komt dat nog.’

 

 

 

 

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger