Arbeidshandicap <35% = 100% aandacht
Uitkeringsgerechtigden met een ‘arbeidshandicap’ tot 35% krijgen geen WIA-uitkering. En deze cliënten komen niet in aanmerking voor aanvullende ondersteuning op grond van de WIA. Het WW-vangnet biedt niet de aandacht die voor deze groep nodig is.
Er moet uitgegaan worden van mogelijkheden, vindt Henk Abbing, raadslid bij cliëntenraad Noord.
Stel, je bent werkzaam voor een werkgever en je wordt ziek. Bij Social Medische Zaken (SMZ) wordt dan door een arbeidsdeskundige vastgesteld wat voor invloed dit heeft op je arbeidsmogelijkheden. De kans bestaat, dat je gedeeltelijk arbeidsongeschikt wordt verklaard.
Concurreren met gezonde mensen
Als duidelijk wordt dat je voor minder dan 35% afgekeurd bent, dan krijg je net als andere mensen met een WW-uitkering de normale dienstverlening vanuit het WERKbedrijf. Afhankelijk van je arbeidsverleden, heb je recht op een bepaald aantal maanden WW-uitkering. Dat is ook de periode waarin je moet solliciteren. ‘En dan concurreer je met gezonde mensen.’
Extra aandacht
Er zou juist aan deze groep extra aandacht besteed moeten worden, aldus Henk. ‘Je gaat niet zomaar langs bij SMZ. Waarschijnlijk voel je je ziek en beroerd, en vind je het spannend om langs te gaan.’ Als dan vervolgens wordt geconstateerd dat je voor 35% of iets minder bent afgekeurd, en dus een arbeidshandicap hebt, ben je vooral op jezelf aangewezen.
Kortdurende WW
De wetgever of de politiek vindt kennelijk dat je ‘gewoon maar’ aan het werk moet. Bij een kortdurende WW, waarbij je nog niet veel werkjaren hebt gemaakt, is het helemaal lastig om een arbeidshandicap te hebben. ‘Dan kom je na enkele maanden terecht bij de sociale dienst van de gemeente.’ Het contact met de Adviseur Werk wordt verbroken en opnieuw vraag je een uitkering aan, nu bij de sociale dienst. Je moet het hele verhaal weer opnieuw doen.
Een win-winsituatie
De re-integratiebegeleiding begint van voor af aan. De warme overdracht van uitkeringsgerechtigden WW met een arbeidshandicap naar de betreffende Gemeente, kan volgens Henk beter. Voorkom dat de cliënt en organisaties dubbel werk moeten doen. Zo creëer je een win-winsituatie voor alle betrokken partijen.
Het gaat om rouwverwerking
In Emmen is het WERKbedrijf al flink aan de slag met de <35%-groep. Daar nodigen ze de persoon in kwestie uit en stellen eerst een belangrijke vraag: hoe ga je met deze tegenslag om? ‘Het gaat tenslotte om rouwverwerking,’ legt Henk uit. ‘Werk is een groot deel van je leven, als dat opeens verdwijnt dan heeft dat veel impact op het leven van betrokkene.’
Kijk over de grenzen heen
Een deel van de mensen die bij het SMZ komt, heeft een flink arbeidsverleden. ‘Het werk wat ze deden, lijkt de enige optie om geld mee te verdienen,’ zegt Henk. Om verder te komen moet er meer aandacht gegeven worden aan deze groep die slechts gedeeltelijk afgekeurd is. ‘Er zijn nog zoveel andere mogelijkheden. Het feit dat je één ding niet meer kunt, betekent niet dat je leven ophoudt.’ Je moet de mensen helpen om over oude grenzen heen te kijken en ze begeleiden nieuwe kansen op te pakken.