Raadslid

Belevingsverslag van de cursus ‘Succesvol naar werk’

30 juni 2018
  • Scholing
Belevingsverslag van de cursus ‘Succesvol naar werk’

Op 24 mei 2018 had ik de eerste cursus 'Succesvol naar werk', van half twee tot vier uur ’s middags. Een kennismaking met het geven van een eerste indruk. 

Tegen mijn verwachting in, werden we op een prettige, rustige en geruststellende manier door de UWV-medewerkster ontvangen. Onder het genot van een kop koffie begonnen we aan de eerste ronde.

Hoewel ik in het verleden geleerd heb dat ik geen conclusies mag verbinden aan mijn eerste indruk, moet ik toegeven dat niemand er een tweede kans voor krijgt. In deze ronde werd snel duidelijk wat je wel en niet aan een eerste indruk kunt verbinden. En hoe je dat kunt inzetten in je eigen voordeel.

Na een korte pauze namen we weer plaats. Het was tijd om onszelf voor te stellen. Toen werd duidelijk dat een eerste indruk beperkt is en blijft tot uiterlijk, houding etc. Wat iemand als werk doet, of hij of zij sport of welke opleiding iemand heeft genoten is hieruit niet af te lezen.

De geruststellende en warme ontvangst is absoluut een top. Ik vond het jammer dat we onszelf moesten voorstellen aan de hand van vragen, liever had ik mijn eigen verhaal verteld. Je verkleint daarmee de kans op ongewenste vragen, en de daarbij behorende ontwijkende antwoorden.

De tweede cursusdag vond plaats op dinsdag 29 mei.

Ter voorbereiding op deel twee, waren er wat links toegestuurd die we vast thuis konden invullen. Het waren drie tests, die ik in een zeer druk weekend met moeite heb ingevuld. Door de haast begon ik verkeerd, en kon ik niet meer terug. In de test werd duidelijk waarom dat zo was, bepaalde vragen werden herhaaldelijk gevraagd maar dan in een andere context. Bij het herkennen van vragen had ik de test kunnen manipuleren.

Ondanks de korte verwerkingstijd, kreeg iedereen zijn of haar uitgewerkte verslag schriftelijk retour.

We startten met ‘associatiekaarten’, waarbij eenieder een kaart moest uitkiezen die voor hem of haar deed denken aan netwerken. Platforms als LinkedIn en Facebook bleken belangrijke netwerken.

Beide platforms zijn inmiddels niet meer uit de huidige maatschappij weg te denken. Toch bleek dat menigeen hier nog geen gebruik van maakt. Opvallend was dat er zelfs iemand bij was met een zeer negatieve instelling ten opzichte van LinkedIn. Hoewel bekend is dat de platforms niet allemaal veilig zijn, is LinkedIn met haar zakelijke achtergrond een absolute must.

De tweede workshop geeft een ontzettend goede bekendheid met de markt. En terwijl er voldoende ruimte voor initiatief was, was de leiding onmiskenbaar aanwezig. Ik heb geen tips.

Jan Goossens, raadslid cliëntenraad Midden- en Oost-Brabant

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger