Raadslid

Een kijkje achter de schermen bij de raad Groot Amsterdam

3 juli 2019
  • Cliëntenparticipatie
Een kijkje achter de schermen bij de raad Groot Amsterdam

Wat doet een cliëntenraad eigenlijk precies? En wat wordt er besproken tijdens de raadsvergaderingen? We schoven aan bij een vergadering van de raad Groot Amsterdam om meer te leren over het raadswerk.

Eigenlijk is de raad Groot Amsterdam maar een halve raad: er zijn op dit moment veel vrije plekken voor nieuwe raadsleden. Voor raadsleden Yvonne, Manuel, Anneke, Natasja, Marijn, Hans en Ineke mag dat de pret niet drukken. Vol enthousiasme en betrokkenheid hebben ze zich op het raadswerk gestort.

Betrokken bij elkaar

De raadsleden zijn niet alleen betrokken bij het raadswerk, maar ook bij elkaar, blijkt uit de lief-en-leed-pot die op tafel staat. Geheel vrijwillig kunnen raadsleden hier een kleine bijdrage in doen om wat extra’s te kunnen geven wanneer collega-raadsleden dat nodig hebben.

Wat-beleeft-de-klant-dag

Het eerste punt dat vandaag op de agenda staat is de Wat-beleeft-de-klant-dag. Deze dag wordt georganiseerd om medewerkers van UWV te laten zie hoe cliënten de dienstverlening ervaren. Sinds kort worden cliëntenraadsleden ook betrokken bij de organisatie. Raadsleden  Ineke, Marina en Manuel helpen mee met het organiseren van deze dag. ‘Heel leuk dat we als cliëntenraad betrokken worden bij de voorbereiding. We waren eerst al welkom op de dag zelf, maar nu mogen we de dag ook helpen vormgeven. Zo wordt het hopelijk nog  effectiever voor medewerkers.’

Centrale cliëntenraad

Bij de raadsvergaderingen van de districtsraden schuift altijd een lid van de centrale raad aan. Om op de hoogte te blijven van wat er in de districten gebeurt, maar ook om te delen waar de centrale cliëntenraad (CC) mee bezig is. Zo ook bij deze vergadering. Henk Veerman, lid van de centrale cliëntenraad, vertelt wat er in de CC speelt en neemt zaken vanuit de cliëntenraad Groot Amsterdam mee naar de CC.

Meer aandacht voor 55-plussers

Een belangrijk deel van het werk van de cliëntenraden bestaat uit advies geven aan en meedenken met UWV. Bijvoorbeeld over de banenmarkten die UWV organiseert voor werkzoekenden. De raad Groot Amsterdam vindt dat er daarbij tot dusver nog te weinig aandacht is voor 55-plussers. Daarom besluiten de leden een adviesbrief te schrijven aan UWV. Ineke: ‘Het is heel belangrijk dat werkgevers goed op de hoogte zijn van de doelgroep. Ze moeten weten dat ze heel ervaren deskundige, oudere werknemers kunnen aannemen.’ ‘En het is belangrijk dat de bedrijven die op de markt staan geïnteresseerd zijn voor een langere periode’, vult Manuel aan. ‘En niet alleen maar zodat ze drie jaar subsidie krijgen en je daarna weer de draaideur in kunnen sturen.’

Mediation

Geregeld is de cliëntenraad aanwezig bij presentaties, lezingen en scholingsdagen, waarop tijdens de vergaderingen gereflecteerd wordt. Zo kreeg de raad Groot Amsterdam onlangs een leerzame presentatie over mediation. Hans ‘Het is een interessante manier om conflicten op te lossen en cliënten kunnen er mogelijk wat aan hebben. De vraag is nu: hoe kunnen we cliënten meer op de hoogte brengen van mediation?’ De raadsleden besluiten dat de komende tijd in de werkgroep  Klant & Service verder uit te zoeken, maar willen er wel alvast een post op Facebook over delen om hun achterban op de hoogte te houden.

Scholing en bijeenkomsten

De raad Groot Amsterdam heeft de afgelopen weken niet stil gezeten en ook de andere scholingsdagen en bijeenkomsten die de raadsleden hebben bezocht, worden in de vergadering besproken. Zo hadden de raadsleden  een scholingsdag over Omdenken, woonde Marijn het WIA-Lab bij en bezochten Hans, Ineke en Manuel de summerschool. Ineke ging naar een spiegelgesprek, waar een aantal cliënten en cliëntenraadsleden, maar vooral veel medewerkers van UWV in de zaal zaten. Een gespreksleider vroeg aan cliënten waar ze tegenaan zijn gelopen en hoe ze dat ervaren hebben. Ineke: ‘De bedoeling is dat medewerkers ervaren welk effect hun gedrag heeft op cliënten. Niet als aanval, maar om van te leren. Ik ben er met erg veel plezier naartoe geweest en vind het ontzettend boeiend om die gesprekken bij te wonen.’

Woon je in de regio Amsterdam en wil je ook raadslid worden? De raad Groot Amsterdam heeft nog vacatures! Vul hier het formulier in om je aan te melden. 

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger